Guide: hitta rätt golfboll

Vilken golfboll passar mig? Swinghastighet, spelstil och handicap spelar stor roll för vilken golfboll som passar just dig bäst. Golfbollen har utvecklats en del de senaste åren gällande material och kvalitet. Att kunna matcha rätt …

golfboll

Vilken golfboll passar mig?

Swinghastighet, spelstil och handicap spelar stor roll för vilken golfboll som passar just dig bäst. Golfbollen har utvecklats en del de senaste åren gällande material och kvalitet. Att kunna matcha rätt driver med rätt golfboll kan göra att du vinner många meter. Att kunna välja rätt boll kan vara avgörande för ditt spel och kan, efter val av golfklubba, vara den viktigaste parametern i vissa delar av spelet.

Vilken golfboll ska jag ha?

Golfbollar har olika egenskaper och beter sig olika vid olika slag. För att veta vilken boll som passar dig bör du ställa dig två frågor: Vad har du för styrkor i spelet? Vad behöver du arbeta mer på? Utifrån dina svar kan du härleda dig fram till vilken boll som är rätt för dig. Det kan handla om att vissa bollar har mer eller mindre spinn, eller olika mjukhet vilket påverkar slaget. Du väljer alltså golfbollar utifrån vilka egenskaper bollen ska ha men också vilken nivå du befinner dig på som spelare. Här nedan går vi igenom vilka olika typer av egenskaper golfbollar har som är bra att tänka på så att du kan få ut så mycket som möjligt av spelet genom att välja en golfboll som är optimal för just dig.

Idag brukar man prata om hårda och mjuka bollar och det man menar är vilken typ av kärna bollen har:

Hård golfboll

Golfbollen har en hård kärna vilket ofta ger en bra slaglängd men en sämre känsla. Om du använder dig av en hård boll och har en låg svinghastighet kan känslan påverkas negativt.

Mjuk golfboll

Golfbollen har en mjuk kärna, eller ett mjukt skal, vilket ofta ger en kortare slaglängd men en bättre känsla. En mjuk boll skruvar sig ofta om man träffar bollen snett. Om du som spelare har en hög svinghastighet och en använder dig av en mjuk boll så förloras mycket av känslan i bollträffen.

Utöver hårda och mjuka golfbollar finns det en hel del egenskaper hos golfbollen som vi här förklarar närmre som är viktiga vid val av golfboll.

en golfboll

Dimplar

Golfbollens diameter ska vara minst 42,67 mm, och bollens vikt får inte överstiga 45,93 gram. Bollens yta är försedd med 300-450 urgröpningar, så kallade dimples. Olika tillverkare har egna mönster av dimples för att optimera projektilbanan. De första golfbollarna var helt släta, men efter lång användning bildades naturliga dimples vilket gynnade bollens flykt. Det här gjorde att tillverkarna började gravera in fåror i bollarna vilka gav upphov till dimples. Groparna ger alltså en stadig och rak bollflykt och påverkar vilken vinkel din boll får när den lämnar ditt klubbhuvud.

Kärnan

Idag tillverkar golfbollarna av ett hårt plastskal med olika kärnor. Beroende på antalet olika skikt benämns bollen utefter det; 2-bit, 3-bit, 4-bit, 5-bit och 6-bit. Anledningen till att tillverkarna gjort flera lager är för att man vill att bollarna ska bete sig olika på olika delar av banan. Värt att tänka på är att ju fler lager bollen har, desto mer avancerad blir den vilket ibland kan kräva en mer erfaren spelare.

Material

Golfbollar tillverkas i huvudsak av två olika material: Uretan och ionomer. Uretan är mjukt och ger ett bra fäste mot klubbans skåror, vilket ger en bra spin. Nackdelen med uretan är att det är ett dyrare material, jämfört med ionomer som är billigare och ett mer hållbart material.

Kompression

När du träffar golfbollen med klubban trycks golfbollen ihop, den komprimeras. Kompressionen är den egenskap som påverkar känslan i bollträffen mest vilket gör att det är viktigt att du använder dig av en boll som känns bra i bollträffen. För att du ska kunna slå långt och rakt behöver bollens kompression vara anpassad efter din svinghastighet.

Spinn

Hur mycket golfbollen roterar i luften brukar kallas för spinn. Man vill gärna att bollen spinner så mycket som möjligt i närspel så att bollen stannar så fort den landat. Tourbollar har exempelvis mycket spinn. Sen finns det slag där man vill att bollen ska spinna mindre och rulla mer när de landar. Om du vill ha en boll med mycket spinn bör du satsa på bollar som är tillverkade med ett uretanskal. De brukar ge mycket spinn i närspelet och stannar snabbare. Har du däremot problem med för mycket sidspinn? En boll med hårt skal spinner däremot mindre och det kan vara en fördel att använda om man till exempel har för mycket sidspinn.

Bollflykt

En egenskap hos bollen som är bra att känna till är vilken typ av bollbana och bollflykt den ger. Olika typer av bollar ger hög, medel eller låg bollflykt. Om du upptäcker att du får en för låg bollflykt rekommenderar vi att du testar en boll som ger högre.

Hur väljer man ut rätt golfboll?

Prova dig fram för att finna den bollmodell du tycker bäst om. Har du funnit en modell du gillar är vår rekommendation att du fortsätter spela med den. Har du inte lyckats finna en boll du gillar? Fundera på hur bollen du använder känns bra i närspelet. Det är i det korta slagen mot green som valet av boll gör mest skillnad. Hur känns bollen? Känns den rätt gällande spinn och flykt? Hittar du rätt längder? Välj boll efter din erfarenhet och skicklighet. En enklare boll kan vara mer förlåtande jämfört med en tourboll som passar personer med högre handicap.

Återvunna golfbollar

Idag är det möjligt att köpa återvunna bollar. Bra för miljön och ekonomin, se till att du alltid har några extra med dig i din golfbag!

Leave a Comment