Allt om golfklubbor

När man börjar spela golf kan det vara en djungel att veta vilka golfklubbor man ska ha. Marknaden för golf är stor och det finns mängder av tillverkare och märken att välja mellan. Till skillnad …

golfklubbor

När man börjar spela golf kan det vara en djungel att veta vilka golfklubbor man ska ha. Marknaden för golf är stor och det finns mängder av tillverkare och märken att välja mellan. Till skillnad från andra sporter så är golf en relativt kostsam sport där man kan komma undan med ett par tusenlappar för ett komplett nybörjar-set som nybörjare men vill man ha mer avancerade klubbor ligger prislappen runt 10 000 kronor och uppåt. Ju bättre golfare du är desto mer avancerad utrustning kommer du behöva.

Vilken nivå ligger du på?

Innan du investerar i golfklubbor är det bra att bestämma dig för vilken nivå du ligger på som spelare. Hur mycket har du spelat? Hur länge har du spelat? Vilken nivå ligger du på? Hur mycket träning och kunskap och hur mycket tid du tillbringar på golfbanan och vilka mål du har är avgörande för vilken typ av utrustning du ska välja.

Gör en utprovning

Prova olika klubbor för att hitta den modell du gillar bäst och vad som känns rätt för dig. Genom att göra en utprovning kan du ta reda på vilken hastighet bollen får när du svingar för att få reda på hur mycket flex skaftet ska ha, och vilken vikt som är optimal för just din sving. Genom att hitta rätt klubba tidigt kan du spara mycket pengar.

golfklubba

Vilka golfklubbor ska man ha som nybörjare?

Som nybörjare har man oftast lägre krav på utrustningen och ett färdigpaketerat nybörjarset brukar rekommenderas för att komma igång med spelet. Det innehåller oftast alla olika typer av golfklubbor man behöver inklusive en golfbag. Priset på ett nybörjarset brukar ligga kring 3000 kronor och då får du med dig all utrustning du behöver. Nybörjarklubbor skiljer sig en del åt jämfört med klubbor för mer rutinerade golfspelare. Är du nybörjare bör du satsa på golfklubbor med spelförlåtande egenskaper. Ju mindre erfarenhet du har, desto mer spelförlåtande egenskaper behövs för att du ska kunna utvecklas och få ut så mycket som möjligt av ditt spel.

Golfklubbor för mer avancerade golfspelare har högre kapacitet och bättre precision om man träffar rätt men träffar du inte rätt hamnar du snett. När man köper ett färdigt set har ofta SW (sand wedge) och PW (pitsching wedge) ett loftglapp på ca tio grader vilket kan vara lite väl mycket. Övriga järnklubbor skiljer runt fyra grader. Vi rekommenderar därför att du kompletterar ditt set med en gap wedge.

Medel/höghandicapare

När du spelat lite mer lär du dig mer om vad du behöver för typ av egenskap hos din klubba och vilka preferenser du har. Det är då dags att skräddarsy utrustningen efter dina förutsättningar och köpa klubba efter klubba. Du bör fortfarande rikta i dig på golfklubbor med spelförlåtande egenskaper för att få en så optimal bollträff som möjligt. Spelförlåtande klubbor passar dig som behöver lite extra hjälp med kontroll och längd, snarare än precision och känsla.

Custom fitting hos spelare med lågt handicap

En mer erfaren golfspelare söker efter känsla och precision i sina golfklubbor. Golfklubbor utan spelförlåtande egenskaper är mer svårspelade men om man kan bemästra dem är de mer givande. Custom fitting har på senare tid blivit väldigt populärt, speciellt hos golfare som ligger på en mer avancerad nivå, även om custom fit passar golfare på alla nivåer. Custom fitting går till så att man skräddarsyr spelarens golfklubbor utefter spelarens förutsättningar genom analys. Man får prova olika märken och modeller och känna på vilka som passar bäst.

Hur många golfklubbor får man ha?

Du får maximalt ha fjorton klubbor i golfbagen så det är viktigt att välja utifrån dina behov och styrkor.

Vilka golfklubbor behöver man?

Vilken klubba du väljer beror på var du befinner dig på golfbanan. De klubbor du har med dig i golfbagen ska komplettera varandra. Det ska skilja ungefär tio meter i slaglängd mellan järnklubborna och hybriderna. Du behöver:

 • en putter för att kunna få i bollen i hålet på green
 • några olika wedgar med olika vinkel/loft
 • några järnklubbor
 • en utslagsklubba (driver eller fairway)
golfklubbor

Olika typer av golfklubbor:

Här nedan går vi in lite djupare på vilka golfklubbor som finns och vad man bör tänka på.

Driver

Driver är en utslagsklubba som används för att slå långt, alltså par 4- och 5-hålen. Det som är viktigast att tänka på när det gäller val av driver är vilket skaft du väljer att ta. När du väljer driver är det viktigt att du har med dig vilka egenskaper du är ute efter när det kommer till vikt, loft och utgångsvinkeln på bollen. Allra viktigast när det kommer till val av driver är vilket skaft du väljer. Om du tar ett för lätt och flexibelt skaft finns en stor risk att utslagen drar för långt till vänster. Det är då lätt hänt att man förlorar kontrollen över slaget. Om du istället tar ett för stelt och tungt skaft är risken stor att du slår för kort och att bollen drar åt höger.

När det gäller drivers finns det två olika typer av skaft att välja mellan beroende på vilken swinghastighet du har: regular eller stiff . Har du en snabb swing eller en en snabb acceleration genom swingen rekommenderas ett skaft som är stiff, annars bör du välja regular. 

Putter

En putter används för att slå in golfbollen i hålet och används endast på green. När du väljer putter handlar mycket om att finna den rätta känslan. Du vill få till en triangulär putting stroke vilket innebär att du bildar en liksidig triangel. Du svingar lika långt framåt efter att du träffat bollen som före och om slaget utförs på ett korrekt sätt får du en bättre längdkontroll. När du provar ut vilken putter som passar bra är det bra att välja en som känns bekväm och ligger bra i handen. Nybörjare brukar satsa på en större putter eftersom den är mer spelförlåtande och tillåter större felmarginaler jämfört med en mindre modell.

Tidigare var det tillåtet att ha en längre putter som man kunde förankra mot magen för stabilitet , det kallades även magputters. Sedan det förbjöds väljer många putters med extra tjocka och stabila grepp för att uppnå en trygghet i pendelrörelsen.

Järnklubbor

Järnklubbor är en mångsidig klubba som vanligtvis utgör minst två tredjedelar av golfbagen. De har kortare skaft och mindre klubbhuvud än träklubbor. Huvudet är i massivt järn eller stål. De är de mest flexibla klubborna som används genom spelets alla olika delar. Exempelvis för utslag på kortare hål eller vid transportslag, inspel och kortare chippar. Järnklubbor köps alltid i set och är grunden i din utrustning vilket gör att de är en stor och viktig investering. De kan ha två olika lösningr för träffytan:

 • Tåhäl, även kallad cavity back där vikten förflyttats från centrum till kanterna så att träffytan blir större vilket också ger en ökad stabilitet. Golfare som har mindre erfarenhet rekommenderas att satsa på denna typ av järnklubba eftersom den är stabil och kan slå långa slag.
 • Bladklubbor eller muscle backs har vikten placerad i bladets centrum. Det gör klubban svårare att manövrera men en bättre känsla och det är lättare att skruva golfbollen med denna sorts järnklubba. Den här modellen används av mer rutinerade golfspelare.

Tidigare har det varit vanligt att man haft en uppsättning järnklubbor som har gått från pitching wedge (bollen chippas in från relativt nära håll) till en järnfemma eller järnsexa. På senare tid har allt fler valt en mindre statisk lösning. Istället väljs exempelvis järnfyran bort och så har man fler klubbor med olika egenskaper men i samma kategori. Ju lägre nummer klubban har, desto längre når den.

Wedge

Wedge är en förkortning för pitching wedge, även kallad järntia. De används för att slå ”chippade” slag för att nå green men kan också användas vid mer tekniskt krävande lägen som högt gräs eller bunkrar. I termen wedge ingår flera högt loftade klubbor som exempelvis sand wedge.

Hybridklubbor

Fairway wood/Hybrid träklubbor eller kombinerade trä- och järnklubbor har blivit populära på senare år. De används efter utslag för det långa spelet. De har en jämnare träffbild än järnklubborna vilket gör att de når längre.

Det betyder siffrorna

När man ska läsa produktspecifikationer till golklubborna i en webshop eller i en affär kan det vara svårt att veta vad alla sifferkombinationer betyder. Siffran efter klubban syftar oftast till vilken typ av klubba det är, exempelvis järnfyra men också vilken version klubbmodellen har.

Håll koll på förkortningarna

Rh – right hand, alltså klubbor är för högerhänta spelare.

Lh – left hand, klubbor för vänsterhänta spelare.

Dr – Driver

FW – Fairway Wood

Hy – Hybrid

Pt – Putter

PW – Pitching wedge

SW – Sandwedge

M – man

W – kvinna

Jr – Junior/barn

Hur långt slår man med olika golfklubbor?

Här nedan ser du hur långt en genomsnittlig amatör slår. Självklart finns det variationer där några slår längre eller kortare, men detta är ett genomsnitt. (Statistik hämtad härifrån.)

KlubbaManKvinna
Driver180 – 230 m135 – 180 m
Trä 3160 – 210 m110 – 160 m
Trä 5155 – 190 m95 – 155 m
Järn 3145 – 180 m90 – 145 m
Järn 4135 – 170 m80 – 135 m
Järn 5125 – 155 m70 – 125 m
Järn 6115 – 145 m65 – 115 m
Järn 7110 – 135 m60 – 110 m
Järn 8100 – 125 m55 – 100 m
Järn 985 – 120 m50 – 85 m
PW70 – 110 m45 – 70 m
SW55 – 90 m35 – 55 m

Den faktorn som mest påverkar hur långt golfbollen kommer att gå är Loftvinkeln. Klubbor med låga loftvinklar som drivern kommer att gå mycket längre jämfört med höga loftklubbor som dina wedges. Många golfare har en tendens att överskatta hur långt de slår, eller så har de ingen koll på sin slaglängd. Ett tips är att anteckna hur långt du slår för att jämföra med framtida slag för att följa din utveckling.

Hur länge håller golfklubbor?

Golfklubbor håller relativt länge men beror såklart på hur ofta du använder dem och hur väl du tar hand om dem. Wedgen är den klubba som slits mest eftersom den används mycket. Man brukar säga att den håller runt 75 varv vilket motsvarar två till tre säsonger. Greppet i gummi kan behöva bytas ut varannan säsong för att det ska hållas i bra skick.

Hur tar man bäst hand om golfklubborna?

 • Om du vill att dina golfklubbor ska hålla länge är det bra att ta extra väl hand om dem. Förvara klubborna inomhus med en bra temperatur. Om de står i ett rum eller en bil med hög värme kan limmet som håller greppet och klubbhuvudet på plats försvagas.
 • Se till att du torkar av klubborna om det är blött ute så att de inte rostar. Glöm inte att ta med dig en handduk i golfbagen så att du kan torka av dem på plats.
 • Använd headcovers för att skydda de känsliga huvudena. Många putters säljs i dag med skydd, annars finns det att köpa separat.
 • Se till att du rengör golfklubborna och deras grepp från smuts, svett och solkräm efter varje runda med en mjuk trasa eller borste och varmt vatten. Viktigt att du ser till att klubborna torkar ordentligt innan du stoppar tillbaka dem i golfbagen.
 • Kontrollera golfklubborna regelbundet efter slitage på greppen och axlarna. Det finns reservdelar att köpa vilket förlänger genomsnittslivslängden för golfklubborna.

Hur långa golfklubbor ska man ha?

Många klubbmodeller har olika standardlängder. För att kunna köpa en standardklubba ska du vara 168-189 cm lång som man och ha 88-95 cm från handleden ned till golvet. Som kvinna ligger standardmåtten på 153 -168 och 82-85 cm från handleden ned till golvet. Se nedan (mått i tum). Är du kortare eller längre eller har andra mått från handled till golv får du använda dig av tabellen längre ned för att få fram det justerade måttet på klubblängden.

KlubbaHerrDam
Driver45,544,5
3 Wood4342
5 Wood42,541,5
7 Wood4241
Hybrid 24140
Hybrid 340,539,5
Hybrid 44039
Hybrid 539,538,5
Hybrid 63938
7 Järn3736
Gap Wedge (46-52)35,534,5
Sand Wedge (54-56)35,2534,25
Lob Wedge (58-64)3534

Justerad skaftlängd

DIN LÄNGDAVSTÅND HANDLED – GOLVJUST. HERRJUST. DAM
>205 cm>99 cm2 tum+3 tum+
190-205 cm102-106 cm1.5 tum+2.5 tum+
190-205 cm96-101 cm1 tum+2 tum+
168-189 cm96-99 cm0.5 tum+1.5 tum+
168-189 cm88-95 cmSTANDARD1 tum+
168-189 cm80-87 cm-0.5 tum0.5 tum+
153 -168 cm82-85 cm-1 tumSTANDARD
153 -168 cm77-81 cm-1.5 tum-0.5 tum
<153 cm<80​ cm-2 tum-1 tum

Leave a Comment